Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

PANCAKES bez mąki
Składniki

3 jajka
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżka oliwy z oliwek lub bez tłuszczu jeśli mamy patelnię beztłuszczową
1 łyżka brązowego cukru


Polewa czekoladowa przygotowana tak jak TU lub bez słodziku TU

Przygotowanie


Jajka rozkłócić ze wszystkimi składnikami. Jeśli ktoś kiedyś próbował OMLETU TAMAGO i smakowały mu takie jajka "na słodko" to te pancakesy są podobne w pewnym sensie. Patelnię smarujemy oliwą i w foremkę do wycinania ciastek wlewamy ciut ciasta (ok. 2 łyżki). Do smażenia możemy również użyć malutkiej patelni teflonowej własnie do pancakesów ale ja takiej nie mam. Foremkę przykrywamy i czekamy aż placek wyrośnie i zetnie się wystarczająco aby móc go wyciąć z foremki. Ja robiłam to nożem, wypychając ciasto z obręczy. Wtedy przekładamy placka na drugą stronę a do foremki wlewamy kolejną porcję ciasta. Mam tylko jedną foremkę więc moje pancakesy były dość pracochłonne, przy większej ilości foremek będzie szybciej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation