Kuchnia

Ciacha!

Ciasto pomarańczowo-czekoladowe
Ciasto
Składniki:

2 średnie pomarańcze - około 400g*
2 szklanki mąki
szklanka cukru
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
6 dużych jaj

Pomarańcze zalać wodą i gotować około 1-1,5 godziny do miękkości, wystudzić, podzielić na mniejsze części(wybierając jednocześnie ewentualne pestki), zmiksować blenderem z cukrem oraz jajami na pulpę, dodać suche składniki i jeszcze raz zmiksować.
Ciasto przelać do formy o średnicy 21-22cm, piec 60-70 minut w 180ºC. Stan upieczenia polecam sprawdzić patyczkiem.
Wystudzić na kratce.
Krem
Składniki:

60g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu

Czekoladę rozpuścić(np. w mikrofali), dodać cukier, śmietanę.
Krem wyłożyć na wierzch wystudzonego ciasta, udekorować skórką pomarańczy.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation