Design

Design

przekładane ciasto chałwowe

Składniki:
na ciasto:
500 g mąki
4 łyżki kakao
1 jajko
4 łyżki miodu
180 g cukru pudru
100 g masła
4 łyżki mleka
1 łyżeczka sody
na krem:
600 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
150 g masła
150 g chałwy sezamowej waniliowej
na polewę:
150 g chałwy sezamowej waniliowej
100 g masła
100 g cukru pudru
4 łyżki mleka


Miód, cukier puder, kakao i masło umieścić w rondelku i mieszając zagotować na małym ogniu. Zdjąć i lekko przestudzić.







Mąkę wymieszać z sodą, wbić jajko i wlać ciepłą masę kakaową. Wyrobić szybko na gładkie ciasto. Podzielić je na połowę.







Dwa arkusze papieru do pieczenia dociąć na wielkość blaszki z piekarnika. Każdą część ciasta rozwałkować cienko na papierze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 5-7 minut. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika każdy blat przedzielić na dwie części (później ciasto będzie twarde i się pokruszy). Boki wyrównać tak, aby ciasta były równe. Okrawki odłożyć do posypania po wierzchu.




Połowę mleka zagotować, w reszcie rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Wlać na wrzące mleko i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo, następnie dodawać po trochę budyniu a na końcu pokruszoną chałwę.






Krem chałwowy podzielić na cztery części i przełożyć placki.









Mleko, masło i cukier zagotować, zdjąć z ognia. Wrzucić pokruszoną chałwę i mieszać aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Odstawić do wystygnięcia.







Kiedy polewa będzie gęsta wyłożyć ją na ciasto. Wierzch posypać okruszkami ciasta. Całość wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej kroić na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation