Kuchnia

Przepisy

1kg łopatki wieprzowej lub karkówki
300 g surowego boczku
5 ząbków czosnku
1 łyżka majeranku
1 ½ - 2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
ok. ¾ szklanki zimnej wody
Przygotowanie:
Boczek pozbawiamy kości i skóry. Razem z łopatką kroimy w sporą kostkę. Mielimy w maszynce na oczkach 7 mm. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól, pieprz i cukier.
Wyrabiamy dłońmi dolewając co jakiś czas po trochu wodę. (opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny, żeby wyszła galaretka). Wyrabiamy ok. 15 minut.
Całość możemy wstawić do lodówki, żeby jeszcze lepiej przeszła smakami.
Przekładamy do słoików, wypełniając ok. ⅔ słoiczka. Słoiki powinny być wyparzone i suche.
Zakręcamy słoiki i wstawiamy do dużego garnka, uzupełniamy wodą na wysokość mięsa w słoiczku i gotujemy ok. 1 godziny. Studzimy w garnku.
Cały proces możemy powtórzyć na drugi i trzeci dzień. Tak zapasteryzowana mielonka może postać w lodówce (nieotwierana) ok. 4 miesięcy. Najlepsza jest po min. tygodniu od zapasteryzowania, choć do jedzenia nadaje się zaraz po przestudzeniu.

powrót

Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/mielonka-ze-sloika_9768.html#ixzz3rYvYlcGr
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation