Kuchnia

Pychoty

Bernika - mój kulinarny pamiętnik: Chleb życia bez mąki

3/4 szklanki nasion słonecznika
1/4 szklanki nasion dyni
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki płatków sojowych (opcjonalnie)
1 szklanka płatków owsianych pełnoziarnistych mieszanych (jeśli nie dajemy sojowych to dać 1,5 szklanki)
1/2 szklanki ziaren owsa (opcjonalnie, można zastąpić orzechami, migdałami, rodzynkami)
2 łyżki sezamu
4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju rzepakowego
1 i 1/2 szklanki wody



W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce wymieszać wodę, miód i olej. Wlać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Odstawić na 1,5 do 2 h w temperaturze pokojowej, aby błonnik spęczniał i zagęścił ciasto. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (przy formie silikonowej to nie jest potrzebne) i przełożyć do niej masę. Przełożyć do niej przygotowaną masę tak by wypełniła całą foremkę, wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 175 st. C, chleb piec 20 minut, następnie wyjąć chleb z foremki i piec na blaszce jeszcze ok. 40 minut. Wystudzić na kratce najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Ja robiłam pierwszy raz dlatego zrobiłam z połowy składników mały bocheneczek. Jutro powtórka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation