Kuchnia

Ciasta

TARTA MAKOWA:
CIASTO:
-300g mąki pszennej
-100g cukru
-125g masła
-2 żółtka
-łyżka śmietany
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE MAKOWE:
-100g maku
-pół szklanki gorącego mleka
-pół kostki masła
-czubata łyżka cukru pudru
-skórka i sok z 1 cytryny
-duży chlust rumu
-3 łyżki mąki pszennej
-odrobina (mniej niż 1/2 łyżeczki) proszku do pieczenia
-garść posiekanych i uprażonych orzechów włoskich

LUKIER:
-1 białko
-5-6 czubatych łyżek cukru pudru
-kropla lub dwie białego octu winnego

1. Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk (ewentualnie modyfikować jego lepkość za pomocą mąki lub śmietany). Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy około 30cm. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć pergaminem i wysypać suchym grochem lub fasolą (żeby nie urosło). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 15 minut.
*nadmiar kruchego ciasta można bez problemu zamrozić i użyć następnym razem gdy zajdzie potrzeba

2. W trakcie pieczenia się spodu przygotować nadzienie makowe. Mak wymieszać z gorącym mlekiem i odstawić na chwilę na bok. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie, nie przerywając mieszania, dodać jajko, potem rum z sokiem z cytryny i skórką, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko z makiem. Gdy wszystko będzie już dokładnie wymieszane dodać jeszcze orzechy. Masę makową wylać na podpieczony spód i mniej-więcej wyrównać. Piec przez około 20 minut w temp 175st (aż do fazy suchego patyczka :) ).

3. Białko z octem i cukrem pudrem zmiksować dokładnie. Jak lukier będzie za rzadki to dodać więcej cukru pudru. Posmarować dokładnie wierzch ostudzonej tarty. Po chwili, gdy lukier trochę stężeje, tarta jest już gotowa do jedzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation