Kuchnia

FitQchnia

Śniadaniowe bułeczki orkiszowe ze słonecznikiem


Składniki:

na 16 bułeczek

50g świeżych drożdży
250 g mąki durum
250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
7 dl wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 dl + 3 łyżki słonecznika do posypania

Wykonanie:

Drożdże rozpuść w wodzie, wlej oliwę.
Dodaj wszystkie suche składniki i zagnieć gładkie ciasto. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut, najchętniej przy pomocy asystenta kuchennego.
Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
Kształtuj kulki o wadze 90 g. Mi wyszło 16 bułek. Popędzluj bułeczki wodą, posyp ziarnami słonecznika i pozostaw do wyrośnięcia jeszcze raz, na około 20 minut.
Piecz bułeczki w piekarniku na 225 º C (termoobieg) przez 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation