Kuchnia

przepisy

CZEKOLADOWE PANCAKES Z POMARAŃCZĄ
przepis na 1 porcję
4 łyżki mąki (50 g) (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
1/3 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka otrębów
1 łyżka kakao
Łyżka mielonego siemienia lnianego
2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
1/3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
6 kropli Stevii (lub zamiennik)
szczypta sody

Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko roztrzepujemy z mlekiem, sokiem z pomarańczy, Stevią, kakao, skórką z pomarańczy. Dodajemy mąkę, otręby i sodę, wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy do przygotowanej masy i delikatnie łączymy. Na suchej patelni smażymy naleśniki z obu stron.

SOS:
2 pomarańcze
1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
1 łyżeczka cukru trzcinowego

Z jednej pomarańczy wyciskamy sok. Drugą kroimy w grube plasterki, odcinamy skórkę i kroimy plasterki na połówki. Na patelni rozgrzewamy cukier, dodajemy syrop z agawy lub miód i sok z pomarańczy, często mieszamy. Po około 2-3 minutach dodajemy pokrojoną pomarańcze, delikatnie mieszamy. Wykładamy pomarańczę z sosem na przygotowane naleśniki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation