Kuchnia

łakocie

Pralinki domowe z ajerkoniakiem - Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)

20 - 25 sztuk:
Białe pralinki z ajerkoniakiem:

80 ml (5 i 1/2 łyżki stołowej) ajerkoniaku (likieru jajecznego), własnego (przepis poniżej) lub gotowego, ewentualnie Advocaata
200 g białej czekolady
50 g masła

Do obtoczenia:

150 g mlecznej czekolady + 1 łyżeczka oliwy
lub 150 g białej czekolady + 1 łyżeczka oliwy
opcjonalnie wiórki kokosowe
malutkie papilotki

Pralinki kawowe:

do powyższych składników dodajemy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub kawy zbożowej i opcjonalnie ziarenka kawy z czekolady do dekoracji

Domowy likier jajeczny Ajerkoniak (720 ml):

5 żółtek
1 szklanka cukru pudru
1 saszetka (16 g) cukru wanilinowego
1 szklanka spirytusu
1 puszka skondensowanego mleka zagęszczonego niesłodzonego (411 gram) - schłodzonego

Przygotowanie
Białe pralinki z ajerkoniakiem:

Ajerkoniak wlać do rondelka z grubym dnem i podgrzać na małym ogniu. Gdy będzie bardzo ciepły i przy brzegach rondelka zacznie się pomalutku gotować, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę. Mieszać aż cała się rozpuści, następnie dodać pokrojone na kawałki masło i mieszać aż powstanie jednolita i gładka masa. Jeśli robimy pralinki kawowe, dodajemy sypką kawę do gorącego ajerkoniaku i mieszamy aż się rozpuści, później dodajemy czekoladę i masło jak powyżej.
Przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na około 2 godziny aż masa będzie w połowie zastygnięta, na tyle sztywna aby można ją było podzielić na części. Łyżeczką nabrać porcję masy i ułożyć ją na talerzu, wstawić z powrotem do lodówki.
Gdy masa dodatkowo zastygnie, po około 2 godzinach, można uformować zgrabne kuleczki w dłoniach i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
Obtoczenie: do czystego i suchego (to ważne!) rondelka z grubym dnem włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i oliwę. Mieszać podgrzewając na malutkim ogniu aż czekolada się roztopi. Odstawić z ognia i obtoczyć kuleczki w masie czekoladowej, np. nadziewając pralinkę na widelczyk lub trzymając je w jednej dłoni, drugą nabierać łyżeczką masę czekoladową i polewać obtaczając pralinki. Układać na tacce.
Wstawić do lodówki do szybkiego zastygnięcia. Gdy masa jest jeszcze miękka pralinki można udekorować wiórkami kokosowymi lub ziarenkami kawy. Po zastygnięciu pralinki zdjąć z tacki (może być potrzeba podważenia nożem), włożyć w malutkie papilotki, ułożyć w pudełeczku lub na talerzyku. Przechowywać w lodówce.

Domowy likier jajeczny Ajerkoniak:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę, na małych obrotach miksera lub długo i cierpliwie łyżką w szklanym naczyniu. Ciągle ucierając lub miksując delikatnie i małym strumieniem wlewać schłodzone mleko skondensowane, na koniec powoli wlewać spirytus.
Przelać do butelki i wstawić do lodówki do zagęszczenia na kilka godzin. Wyjąć z lodówki i przechowywać w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation