Kuchnia

Kulinaria

Mangoffee – proste szybkie ciasto z mango bez pieczenia | Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

200 g herbatników pełnoziarnistych w czekoladzie
50 g roztopionego masła
300 g masy krówkowej (toffi)
200 g serka mascarpone
200 g śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
1 dojrzałe mango
2 łyżki kakao
szczypta soli

Wykonanie

Ciasto przygotowujemy w formie o średnicy 20 cm. Herbatniki kruszymy w blenderze i mieszamy z roztopionym masłem. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Pokruszone herbatniki układamy na dnie. Aby ciasto lepiej się kroiło, spód można podpiec kilkanaście minut w 180ºC. Ciastka solimy i układamy na nich połowę kawałków mango. Następnie nakładamy połowę masy krówkowej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i mieszamy z serkiem mascarpone. Połowę kremu wykładamy na masę krówkową, dodajemy pozostałe mango, toffi i śmietanę z serkiem. Wierzch wygładzamy i posypujemy kakao. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation