Kuchnia

Słodkości <3

Domowe lody kokosowo-ciasteczkowe | Karo in the Kitchen

puszka 400ml gęstego mleka kokosowego – polecam Lidl- Vitasia (aż 82% kokosa), Rossmann enerBio (65% kokosa)
2 łyżki wiórek lub płatków kokosowych
2 łyżki brązowego cukru, syropu z agawy albo stewii
2 łyżki masła orzechowego
5 pokruszonych herbatników w czekoladzie


Te lody są banalnie proste w wykonaniu i pyszne. Mleko kokosowe w puszce (mleko w kartonikach po pierwsze jest za rzadkie, po drugie – sprawdźcie sami na opakowaniu, ile to tak naprawdę kokosa, a ile wody i chemii) mocno wstrząsamy, lub otwieramy puszkę i zawartość dokładnie mieszamy. Miazga kokosowa wraz z tłuszczem będą na górze opakowania, woda kokosowa opada na dno.Wlewamy całość do wysokiej miski. Dodajemy cukier, masło orzechowe, wiórki kokosowe i całość miksujemy na najwyższych obrotach, aż mleko się napowietrzy, a cukier dokładnie rozpuści ok. 4-5 minut.

W osobnej miseczce kruszymy na małe kawałki herbatniki w czekoladzie lub czekoladowe ciastka. Mieszamy je z masą z mleka kokosowego. Porcje rozlewamy do foremek na lody, odpowietrzamy przez włożenie do środka np. trzonu łyżki i zamieszanie, po to żeby w masie nie zostały puste miejsca. Wstawiamy do zamrażalki i zapominamy o nich na przynajmniej 8 godzin.



Te lody są kremowe, ale dość matowe w smaku – nie mają poślizgu z uwagi na swoją strukturę – wiórki kokosa i dodatek herbatników. Ale są pyszne i puszyste. Ilość cukru i herbatników możecie dobrać sami według Waszego smaku, a jeśli chcecie mocniej kremowe lody – część mleka kokosowego zastąpcie tłustą, 30% śmietanką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation