Kuchnia

*** PIEROGARNIA

Farszynki z mięsem


Składniki:

1 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 2 jajka ok. 250 g maki ziemniaczanej sól

Farsz:

ok. 350 g ugotowanego i zmielonego mięsa wołowego 2 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2 ząbki czosnku suszony tymianek sól pieprz

Wykonanie:

Do ugotowanych i zmielonych ziemniaków dodać jajka, sól, całość wymieszać. Partiami dodawać mąkę, może się okazać że nie będzie potrzeby dodawać całej mąki, wszystko zależy od odmiany ziemniaków. Ciasto powinno być gładkie, nie klejące, podobne jak na kluski śląskie.

Jajka rozgnieść dobrze widelcem lub zmielić. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie, Gdy cebula się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek. Wszystkie składniki dodać do mięsa. Farsz doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Dłonią nabierać ciasto, spłaszczać, na środek nakładać farsz i sklejać tworząc podłużne kotleciki. Tak przygotowane kotleciki smażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Następnie odłożyć usmażone kotleciki na ręcznik papierowy aby wchłoną nadmiar tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation