Kuchnia

Wigilia - przepisy

Mini kulebiaczki

Składniki:

Kulebiaczki
Ciasto :
mąka pszenna typ 500-550 : 250 g
drożdże świeże : 20-25 g
śmietana 18 % : 2 łyżki
miękkie masło : 1 łyżka
ciepła woda ( nie gorąca) : 50 mililitrów
sól : 0.5 łyżeczki
cukier : 1 łyżeczka
Farsz do kulebiaczków :
kapusta kiszona : 500 gramów
pieczarki: 400 gramów
grzyby leśne (suszone/namoczone) : 0,5 szklanki
oliwa lub olej : 3 łyżki
czerwona cebula (drobno posiekana) : 100 gramów
ziele angielskie (mielone): 0.5 łyżeczki
jałowiec mielony : 0,5 płaskiej łyżeczki
liście laurowe : 3 sztuki
bulion grzybowy (najlepszy domowy, ale może być z kostki) : 200 ml
czosnek suszony granulowany : 1 łyżka
przyprawa do bigosu : 1 łyżka
pieprz czarny młotkowany lub mielony : 1 łyżeczka
dodat
białko (do posmarowania): 1 sztuka
czosnek suszony granulowany : 1 łyżka

Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić, rozdrobnić. Kapustę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć mieszając 3-4 minuty. Dodać pieczarki, patelnię przykryć, dusić 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do dużego garnka, dodać kapustę. Wlać bulion z namoczonymi w nim grzybami, dodać przyprawy, wymieszać, dusić godzinę. Co kwadrans przemieszać zawartość garnka. Przesianą mąkę, masło, ciepłą wodę, sól i śmietanę wymieszać w dużej misce. Dodać rozczyn drożdży, zagnieść ciasto, podzielić na pół. Każdą porcję rozwałkować na prostokątny placek . Na środek nałożyć porcję farszu, zwinąć roladę, pokroić na 3 cm ślimaczki. Mini kulebiaczki układać w naczyniu żaroodpornym (farszem do góry), posmarować rozmąconym białkiem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. Mini kulebiaczki posypać natką pietruszki Podawać z gorącą zupa grzybową lub barszczem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation