Kuchnia

Małe co nie co!

Brzydkie :) ciastka z morelami i białą czekolada ok. 18 sztuk

120 g białej czekolady posiekanej nieregularnie
160 g suszonych jędrnych moreli, posiekanych
4 śliwki kalifornijskie, posiekanych (opcjonalnie)
100 g masła niesolonego
300 g maki pszennej
2 żółtka
3 białka
100 g płatków owsianych
70-80 g cukru
niewielka szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka aromatu waniliowego

1. Masło otrzeć z cukrem. Make przesiać z soda i proszkiem do pieczenia i łączymy ze sola.
Utarte masło z cukrem łączymy z jajkami, po jednym ( nie ma znaczenia kolejność białek i żółtek).

2. Mase maslana laczymy z morelami i czekoladowa, ewentualnie sliwka. Nastepnie wsypujemy make.
Zagniatamy. Można stolnice wysypać lekko maka i na niej zagnieść ciasto. Będzie się lepić, ale więcej mąki nie podsypujemy. W przeciwnym razie ciastka będą twarde.

3. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza i wykładamy papierem do pieczenia dwie doże formy.
Odrywamy ciasto po kawałku i formujemy kulkę, która rekami rozpłaszczamy lekko. Każda moja kulka ważyła około 50 g. Surowe ciastka wykładane na blachę nie miały regularnego kształtu-ale własnie takie maja być.

4. Pieczemy ciastka około 10-15 minut aż nabiorą lekko brązowego koloru. Studzimy na kratce przed podaniem i przechowujemy w pojemniku szczelnie zamkniętym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation