Kuchnia

good food

Wigilijne śledzie ze śliwkami

Składniki:
5 matjasów
100 g rodzynek irańskich
20 szt. śliwek suszonych kalifornijskich
1 cebula
sok z cytryny
olej (ok 1/2 szklanki)
sól, pieprz cytrynowy
½ łyżeczki cukru

Wykonanie:
Śledzie moczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin. Wyjąc i osuszyć. Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Cebulę drobno pokroić i zalać wrzątkiem (na sitku). Wystudzić. Rodzynki i śliwki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Wylać wodę, owoce osuszyć i ostudzić. Zimne śliwki posiekać. Ułożyć w słoiku warstwami. Na dole cebula, śledź, rodzynki i śliwki. Olej wymieszać z solą i pieprzem cytrynowym. Cukier wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny i dodać do oleju. Tak przygotowanym olejem zalać śledzie. Odstawić na minimum kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation