Kuchnia

mieta

Budyniowe ciasto z kokosem i brzoskwiniami

Składniki
CIASTO
300 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g masła
2 jajka
BUDYŃ
2 budynie śmietankowe bez cukru
70 g wiórków kokosowych
1 l mleka
5 łyżek cukru
1 puszka brzoskwiń w syropie
cukier puder od posypania

maki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy oraz kosteczki zimnego masła. Wszystko razem siekamy nożem na małe kawałeczki (możemy rozdrobnić mikserem). Następnie dodajemy jajka i formujemy wszystko w jedną kulę. Otrzymane ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię i umieszczamy w lodówce.

Odcedzone z syropu brzoskwinie kroimy w dość grube plastry. Gotujemy budyń (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) dodając do gotującego mleka kokos, a do mleka z budyniem cukier. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią. Smarujemy masłem blaszkę (wymiary 24 x 40 cm) i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu).

Jedną połowę ciasta wałkujemy na papierze podsypując papier i wałek mąką. Przekładamy je do formy w taki sposób, aby papier był na spodzie. Jeśli istnieje taka potrzeba, to brakujące części doklejamy ciastem. W całym spodzie robimy dziurki widelcem. Wylewamy na to brzoskwinie oraz gorący budyń.

Drugą połowę ciasta wałkujemy w taki sam sposób i kładziemy go na budyń. Papier, który mamy na górze, odklejamy i ciasto ponownie dziurkujemy widelcem. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 minut. Kiedy ciasto będzie chłodne, posypujemy je cukrem pudrem i gotowe. Życzymy smacznego!

źródło: http://kuchnia.wp.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation