Kuchnia

Kuchnia - DRÓB (kurczak, indyk, kaczka, gęś, perliczka...)

Pomarańczowa kaczka na jaśminowym ryżu

Składniki

100 g ryżu jaśminowego firmy Kupiec
1 pierś z kaczki, ze skórą
sól i pieprz
2 pomarańcze
garść liści melisy




Przygotowanie



Skórę na piersi naciąć delikatnie na krzyż. Sok i skórkę otartą z pomarańczy wymieszać z posiekaną melisą, szczyptą soli i pieprzu, zalać marynatą pierś i odstawić na minimum godzinę, odsączyć, ale zachować sok. Rozgrzać patelnię, ułożyć pierś, skórą do dołu, smażyć 4-5 minut, obrócić i smazyć kolejne 4 minuty. Zdjąć z patelni i odstawić na kilka minut. Pokroić pierść w plastry, włożyć spowrotem na patelnię, zalać sokiem i dusić ok 10 minut. Ryż ugotować wg przepisy na opakowaniu. Podawać z plasterkami kaczki, polane sosem pomarańczowym i przybrane melisą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation