Kuchnia

Małe co nie co!

Cukierki a'la Białe Michałki.

Składniki:
Cukierki

150 g białej czekolady
¾ szklanki mleka
50 g masła
⅓ szklanki cukru
16 g cukru wanilinowego
3 szklanki mleka w proszku
100 g pokruszonych herbatników (opcjonalnie)
⅔ szklanki zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych
⅓ szklanki drobno posiekanych orzechów arachidowych
½ łyżeczki spirytusu
kilka kropel aromatu arakowego

Polewa:

100 g białej czekolady
40 g masła
3 łyżki mleka
ewentualnie może być gotowa biała polewa

Sposób przygotowania
Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation