Kuchnia

Ciasta i desery-Serniki, serniczki

Sernik wiedeński z bakaliami

Składniki:

60 dag białego sera
20 dag cukru
10 jajek
10 dag masła
skórka z pomarańczy
2 dag migdałów
2 opakowania cukru waniliowego
sól

Na ciasto:

20 dag mąki
10 dag cukru
20 dag masła
2 żółtka

Do dekoracji:

gotowa polewa czekoladowa
bakalie

Sposób przygotowania:

Zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować. Placek włożyć do tortownicy i upiec na złoto (15-20 min) w 180 st.
Masło rozpuścić, schłodzić. Oddzielić żółtka od białek. Ser zemleć utrzeć na gładko z cukrem. Mieszając dalej, dodawać po jednym żółtka, sparzone, obrane i posiekane migdały, cukier waniliowy, rozpuszczone masło i skórkę z pomarańczy. Całość starannie wymieszać.

Ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą serową. Masę wyłożyć na upieczone ciasto. Piec razem jeszcze 40 minut w temperaturze 200 st. Uchylić drzwiczki piekarnika, sernik wyjąć dopiero po kilku minutach.

Ostudzony sernik polać rozpuszczoną polewą czekoladową i posypać bakaliami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation