Kuchnia

Ciasta i desery-Serniki, serniczki

Sernik klasyczny

1200 g półtłustego sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego
270 g cukru
6 jajek
20 g soku z świeżo wyciśniętej cytryny
200 g śmietanki kremówki, min. 30 % tłuszczu
2 łyżki maki, z lekkim czubem
łyżka ekstraktu waniliowego

Ser miksujemy z cukrem.

Dodajemy śmietankę i krótko miksujemy, następnie wlewamy sok, miksujemy.

Masę łączymy z aromatem, miksujemy krótko.

Wbijamy cale jajka tylko do połączenia. Na końcu wsypujemy make, łączymy z cala masa.

Formę okrągłą o średnicy 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno). Wypuszczamy papier luźno poza dno formy, zamykamy obręcz i te, od wewnątrz, natłuszczamy lekko samym masłem. Od zewnątrz masę ''otulamy'' mocna folia aluminiowa, najlepiej 3-4 warstwami, po to aby sernik pieczony w tzw. kąpieli wodnej nie nasiąkł woda. Do dużej prostokątnej wstawiamy przygotowaną okrągłą formę.

Masę serową wylewamy do przygotowanej formy. Wyrównujemy wierzch.

Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C (z termoobiegiem).
Wlewamy zagotowaną wcześniej wodę do polowy wysokości prostokątnej formy.

Ostrożnie wstawiamy formę na środkową półkę piekarnika.

Pieczemy 45 minut w podanej wyżej temperaturze, po czym obniżamy temperaturę do 140 stopni (termoobieg) i pieczemy kolejne 45 minut.

Sernik studzimy kilka minut w piekarniku, wyjmujemy z piekarnika, studzimy ok. 30 minut i wkładamy do lodówki na ok. 24h.

Po tym czasie można przygotować lukier i udekorować nim sernik.

Przygotowanie lukru: około 3/4 szklanki cukru pudru łączymy z kilkoma łyżkami (zaczynamy od 2-3) gorącej wody. Ucieramy aż powstanie gładki, biały lukier.

Przepis i zdjęcie -> http://bayaderka.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation