Kuchnia

Małe co nie co!

Sernik Tiramisu.

SKŁADNIKI

SPÓD:
65 g ciemnej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
1 łyżka likieru Amaretto
65 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
1 jajko
40 g mąki
14 - 16 podłużnych biszkoptów

DO NASĄCZENIA BISZKOPTÓW:
2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
50 ml wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżki likieru Amaretto

MASA SEROWA:
750 g sera śmietankowego zmielonego trzykrotnie na serniki
250 g sera mascarpone
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
1/2 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki likieru Amaretto

WIERZCH:
300 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
3 płaskie łyżki drobnego cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżki likieru Amaretto

PRZYGOTOWANIE

SPÓD:
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm z odpinaną obręczą wysmarowaną masłem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko ciepła). Kawę rozpuścić w gorącym likierze Amaretto, ostudzić. Miękkie masło ucierać z cukrem przez około 7 minut, aż będzie puszyste. W innej miseczce ubijać jajko przez 7 minut. Na zmniejszonych obrotach miksera połączyć utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem oraz rozpuszczoną kawą. Gładką masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i ułożyć biszkopty (jak na zdjęciu na dole strony), wciskając je do połowy w masę. Wstawić do piekarnika, piec przez ok. 8 minut aż spód będzie zastygnięty.
Nasączenie biszkoptów: Żelatynę zalać 1 łyżką chłodnej wody i odstawić na 5 minut. W rondelku zagotować wodę (50 ml) i rozpuścić w niej kawę, zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wymieszać z likierem, ostudzić i odczekać około 15 minut, aż troszkę zgęstnieje (można wstawić w chłodne miejsce lub w międzyczasie przygotować masę serową). Nasączyć biszkopty (dzięki żelatynie nie przemoczy ona całych biszkoptów, stworzy tylko zewnętrzną powłokę).

MASA SEROWA:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone i mąką. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na średnich lub niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie miksowanie). Wbijać kolejno jajka miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować ze śmietanką, ekstraktem z wanilii i likierem Amaretto. Masę delikatnie wylać na spód, wyrównać powierzchnię i ustawić na kratce piekarnika w środkowej jego części. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).

WIERZCH:
Gęstą śmietanę wymieszać z cukrem. Kawę rozpuścić w gorącym likierze Amaretto i ostudzić. Pozostawić około 2 łyżeczki kawy do zrobienia wzorków, resztę wymieszać ze śmietaną. Sernik wyjąć z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę równą warstwą, nałożyć łyżeczką odłożoną kawę i rozsmarować ją na powierzchni śmietany tworząc fantazyjny wzór. Wstawić z powrotem do piekarnika na 15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy będzie całkowicie zimny, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation