Kuchnia

dania obiadowe

Składniki:
750 g wieprzowiny (ja użyłam łopatki)
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
250 ml passaty pomidorowej
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
3 goździki
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz
olej rzepakowy

Wieprzowinę kroimy w około 1 cm kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso nacieramy octem, 1 łyżką oleju, cynamonem, rozdrobnionym czosnkiem i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień, w garnku z grubym dnem, obsmażamy mięso. W tym samym garnku smażymy, pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy mięso, zalewamy winem i passatą, dorzucamy goździki, liść laurowy, oregano, doprawiamy solą i pieprzem (jeżeli jest taka potrzeba). Gotujemy na minimalnym ogniu, około godziny. Można od czasu do czasu podlać go wodą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation