Kuchnia

food, drink and sweet

Bakłażany zapiekane z mozarellą i suszonymi pomidorami
składniki na 2-3 porcje:

1 duży bakłażan

10-12 połówek suszonych pomidorów w oleju

kulka mozarelli 125g (użyłam Zott light)

około 300-400ml dobrego przecieru pomidorowego (polecam Cirio Passata Rustica lub Valfrutta)

2-3 ząbki czosnku

pół łyżeczki oregano

pół łyżeczki cynamonu

mała szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne

odrobina soli



wykonanie:

1. Bakłażana kroimy na plastry o grubości około 1cm i delikatnie solimy. Odstawiamy na około 15 minut.

2. Pomidory kroimy w paseczki, a mozarellę i czosnek w cienkie plasterki.

3. Do naczynia żaroodpornego wlewamy przecier, tak aby swobodnie przyrywał dno. Spód mojej foremki ma 21x16 cm i zużyłam 350ml przecieru. Do przecieru wlewamy dwie łyżki oleju od pomidorów, dodajemy cynamon, oregano i pieprz cayenne lub paprykę. Delikatnie mieszamy.

4. Bakłażany smarujemy cienką warstwą oleju z pomidorów. Układamy plaster bakłażana, na nim kilka plasterków czosnku i paseczków pomidora oraz plaster mozarelli. Następnie przykrywamy go kolejnym plastrem bakłażana i tak do wyczerpania składników. Strajmy się układać je w ten sposób, aby pomidory i czosnek były schowane pomiędzy plastrami bakłażana, a mozarella bardziej na wierzchu. Dzięki temu te pierwsze nie przypalą się podczas zapiekania, a mozarella spiecze się tworząc chrupiącą warstewkę.

5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy 25 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 20 minut, aż bakłażan zmięknie, a mozarella lekko przypiecze.



zapikanka z bakłazanów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation