Kuchnia

food, drink and sweet

sałatka z piersią kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Składniki, 2 porcje:
• 1 pojedyncza pierś kurczaka
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżka musztardy francuskiej
• 1 łyżka płynnego miodu
• 1 łyżka octu winnego lub ryżowego
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• sałata, roszponka, rukola
• 1 łyżka majonezu
• kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
Pierś kurczaka oczyścić z błonek, skórek, kostek i włókien. Ponacinać nożem na głębokość pół centymetra w najcieńszej części i 1 centymetr w najgrubszej. Nacięcia zrobić co 1,5 cm.
Oprószyć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Włożyć do miski lub do głębokiego talerza, dodać musztardę, miód, ocet i oliwę. Wysmarować kurczaka w marynacie i jeśli mamy czas odstawić na pół godziny do zamarynowania.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W piekarniku rozgrzać małą blaszkę lub formę żaroodporną. Na blaszkę włożyć pierś kurczaka wraz z całą marynatą. Piec przez 20 minut. Zdjąć kurczaka z blaszki i odłożyć na talerz razem z całą pozostałą marynatą. Kurczaka pokroić dopiero po około 5 - 7 minutach, aż mięso odpocznie.
Do salaterki włożyć dwie porcje poszarpanej sałaty, dodać majonez, kurczaka i delikatnie wymieszać z połową chipsów warzywnych lub ziemniaczanych. Wyłożyć do talerzy i posypać resztą chipsów oraz pomidorkami koktajlowymi w wersji sałatki z ziemniakami. Można skropić dodatkową oliwą extra vergine lub dodać więcej majonezu jeśli lubimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation