Kuchnia

food, drink and sweet

ZUPA Z POMIDORAMI, CHORIZO I JARMUŻEM

dla 2-3 osób

½ łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki sherry (opcjonalne)
1 x 400g puszka pokrojonych pomidorów z puszki
1 x 400g puszka ciecierzycy
½ łyżeczki papryki
garść liści jarmużu
sól, pieprz

Obieramy i kroimy drobno cebulę, czosnek kroimy wzdłuż na paseczki, chorizo natomiast kroimy w ​plasterki. Rozgrzewamy olej w szerokim rondlu na średnim ogniu i smażymy cebulę ok. 5 minut do miękkości. Dodajemy chorizo ​​i smażymy przez 3-4 minuty, aż chorizo ​​będzie podsmażone a olej będzie miał kolor pomarańczowy.

Dodajemy czosnek i gotujemy przez jedną minutę. Dolewamy sherry i gotujemy przez kolejną minutę, aż płyn się zredukuje o połowę.

Dodajemy odsączoną ciecierzycę, pomidory z zalewą i paprykę. Zalewamy 1 szklanką wody (można dodać mniej lub więcej według własnego uznania) i gotujemy przez 10-15 minut.

Oczyszczamy liście jarmużu, wycinamy łodygi, siekamy drobniej liście. Dodajemy jarmuż do zupy tak aż liście troszkę "zwiędną". Doprawiamy. Podajemy na gorąco z chrupkim pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation