Kuchnia

Pierogi i Kluchy

Pierogi z dynią, serem i suszonymi śliwkami
Składniki:
Farsz:
200 gramowy kawałek dyni
10-15 suszonych śliwek
2 łyżki powideł śliwkowych
Ok., 100g białego, półtłustego sera
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu
2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
Odrobina soli do smaku
Ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
1 łyżka oliwy
Dynię kroimy w kostkę i dusimy do miękkości na maśle. Dodajemy odrobinę soli i cynamon. Śliwki kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody ok. 10 min. Kiedy dynia i śliwki przestygną łączymy je z białym, rozdrobnionym widelcem serem. Dodajemy powidła, a jeśli farsz nie jest wystarczająco słodki (ja dałam powidła smażone bez cukru), dodajemy odrobinę miodu.
Przygotowujemy ciasto na pierogi, rozwałkowujemy je cienko i za pomocą szklanki lub kieliszka wykrajamy koła. Na każdym kładziemy łyżeczkę farszu , zamykamy tworząc półksiężyc , na brzegach robimy falbankę. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju, kilka minut od wypłynięcia. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation