Kuchnia

kuchenka

SERNIK Z MASLEM ORZECHOWYM I CZEKOLADA.

Porcja na tortownicę o ś. 23 cm

Spód:

200 g herbatników (dałam digestive),
50 g solonych fistaszków,
100 g czekolady (dałam gorzką),
50 g masła o temp. pokojowej

Ser:

500 g serka (użyłam własnej roboty twarogu),
3 jajka,
3 żółtka,
200 g cukru,
125 ml kwaśnej śmietany,
250 g masła orzechowego

Pomada:

250 ml śmietany kwaśnej,
100 g czekolady mlecznej,
30 g cukru trzcinowego (użyłam zwykłego)

Nagrzej piekarnik do 170 stopni, zmiksuj w melakserze herbatniki, fistaszki, czekoladę gorzką i masło. Wylep tortownicę dno i boki, wstaw do lodówki.

Zmiksuj serek, jajka, żółtka, cukier, kwaśną śmietanę, masło fistaszkowe. Wylej masę na spód i piecz 50 minut (wierzch powinien być ścięty i suchy). Wyjmij sernik.

Pomada: kwaśną śmietanę wraz z czekoladą i cukrem , podgrzej na małym gazie, mieszając żeby składniki się połączyły i zdejmij z ognia. Nakładaj łyżką pomadę na wierzch, wstaw do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw w foremce aż ostygnie, wstaw na noc do lodówki (ważne!).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation