Kuchnia

tortowo

Masa z pianek marshmallows

Idealna do wykonywania dekoracji czy też jako masa do pokrycia całego tortu.

Składniki:
ok 300 g pianek
ok 500 g cukru pudru
kilka łyżek wody

1. Pianki roztapiamy w kąpieli wodnej. Wybrałam wariant
w którym miseczka nie ma bezpośredniego kontaktu z wodą.
Do miseczki dodajemy kilka łyżek wody oraz pianki. Zawieszamy na rondelku, mieszamy aż do całkowitego roztopienia.
Możemy dodać barwniki spożywcze, aby kolor był ładniejszy.

2. Do roztopionej masy dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy. Gdy masa będzie sprawiać opór, wykładamy ją na blat obsypany cukrem pudrem i dalej ugniatamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy.
Masę możemy rozwałkować i wycinać z niej ozdoby. Aby nie przyklejała się do blatu, obsypujemy go cukrem pudrem lub smarujemy olejem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation