Kuchnia

Gotowanie... Krok po kroku

Piersi z kurczaka (okrojone z tłuszczu)
Robimy nadzienie z serc karczoch oraz szpinaku.
Do smaku: sól, pieprz, czosnek ( według uznania) , suszona bazylia
1 paczka mrożonych średnich serc karczocha (odmrażamy w wodzie), dobrze osuszonych
1 opakowanie pomidorków koktajlowych które kroimy przez pół.
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki pszennej
2 - 3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
garść startego parmezanu
2 szklanki tartego sera mozzarella
garść świeżej bazylii można ją np pokroić na wstążki

Użyj ostrego noża, aby utworzyć kieszonkę z każdej piersi kurczaka, uważając, aby nie przekroić całej piersi.

Nadziej każdą kieszeń dużą łyżką nadzienia z szpinaku i serc karczocha.
Użyj wykałaczek aby zamknąć każdą pierś zawierającą dip.
Ułóż piersi w naczyniu żaroodpornym, które zostało wysmarowane odrobiną oleju bądz też oliwy. Dopraw każdą pierś obficie solą, pieprzem, bazylią (może być suszona np Prymat) i czosnkiem (drobno posiekanym)

W średniej misce, połączyć odsączone i pokrojone serca karczoch z przepołowionymi pomidorkami, oliwa z oliwek, mąka, 3 ząbki mielonego czosnku, bazylia suszona, sól i pieprz.
2 łyżki mąki pszennej. Pomoże to wchłonąć i zagęścić soki.
2 - 3 duże ząbki czosnku, posiekane.
Doprawić 3 łyżkami oliwy z oliwek, wedłóg uznania sól, pieprz, bazylia, wyłożyć to na piersi.

Piec bez przykrycia, aż wewnętrzny termometr w najgrubszej część kurczaka pokaże około 155 stopni C. Czas zależy od tego jak duże lub grube są piersi.
Wyjmij kurczaka z pieca ... Uwaga - kurczak nie jest jeszcze w pełni gotowy!
Wysypać na danie garść startego parmezanu i 2 szklanki startego sera mozzarella
Następnie wsadzić ponownie danie do piekarnika aż kurczak osiągnie 165 stopni.
Na sam koniec posyp świeżymi wstążkami bazylii.
Podawać na gorąco.

Komentarze

Ka 11 lat temu
gdzie znajde dokladny przepis?
Aldona Jeznach 11 lat temu
Może jakiś przepisik do tych smakowicie wyglądających piersi...
Daga 11 lat temu
ja również proszę o przepis! lub link do niego
Helena Dobber 7 lat temu
Super pomysł.Wypróbuję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation