Kuchnia

łakocie

200 g zimnego masła
2szkl maki
2 żółtka
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka aromatu migdałowego
150 g masy marcepanowej (polecam domową)
2 łyżki kakao
1łyżka mleka


Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder, żółtka i masę marcepanową, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na połowę, do jednej części dodać ekstrakt migdałowy, ponownie krótko wyrobić. Do drugiej połowy dodać kakao i mleko. Wyrobić do połączenia się składników. Obie połowy ciasta zawinąć oddzielnie z folię spożywczą, schłodzić około 1 h w lodówce.

Każde z ciast rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na jednakowe prostokąty o długości około 40 cm (grubość około 5 mm). Ciasto jasne ułożyć na cieście kakaowym i lekko docisnąć wałkiem, żeby się połączyły (nie za mocno, żeby prostokąty się nie zdeformowały). Połączone jasno-ciemne ciasto zwinąć wzdłuż w wałeczek (roladkę). Ponownie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 h.

Schłodzone ciasto wyjąć z folii, pokroić w plastry o grubości ok. 8-10 mm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nie trzeba zachowywać dużych odstępów. Piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra/dół).

Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation