Kuchnia

Kulinaria

NIEBIANSKI SERNIK.


1/2-1 szklanki pokruszonych herbatników/ciastek digestive (polecam złotokłose),
950-1000 g sera białego (mój półtłusty, dwukrotnie zmielony),
1 szklanka cukru (można dać nieco mniej),
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka,
3 białka

*opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej - ja dałam, przez to sernik był dosyć zbity i w ogóle nie opadł, nie wiem jednak czy zrobię tak na przyszłość bo trochę za suchy wyszedł, ale wszystkim smakował

Uwagi:

1)wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego dobrze jest je wyjąć 2-3 godziny przed pieczeniem z lodówki

2)nie należy zbyt długo miksować masy po dodaniu jajek, masa będzie zbyt napowietrzona, urośnie i szybko opadnie

Nagrzej piekarnik do 165 stopni. Tortownicę (moja śr. 21 cm) nasmaruj tłuszczem (dodatkowo dla pewności można wyłożyć papierem do pieczenia). Wyłóż pokruszonymi herbatnikami. Zmiksuj ser, cukier i ekstrakt. Dodawaj po 1 jajku ciągle miksując (ale tylko do połączenia składników), tak samo postępuj z białkami. Wyłóż masę na ciasteczkowy spód. Piecz 55-60 minut lub do momentu aż środek będzie ścięty. Wystudź, wstaw na 4 godziny do lodówki.

*można udekorować polewą lub świeżymi owocami (tuż przed podaniem)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation