Design

Design

Piersi kurczaka w sosie śmietanowym z estragonem

3 piersi z kurczaka, pojedyncze (ok. 500 g razem)
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietany 18% (musi być gęsta)
3 łyżki świeżego estragonu (możesz zamienić na 1 łyżkę suszonego)

Reklama na MniamMniam.pl
Przepis

Piersi umyj, osusz i powycinaj chrząstki lub tłuszcz.
Na patelni rozgrzej olej, kiedy jest już rozgrzany dodaj masło. Jak tylko się rozpuści połóż piersi. Obsmaż z obu stron na złoto.
Patelnię przykry i zmniejsz płomień lub moc palnika od minimum. Smaż ok. 10 minut.
W tym czasie posiekaj cebulę i czosnek. Posiekaj estragon.
Piersi zdejmij na talerz i przykryj folią. Wrzuć na tłuszcz po smażeniu piersi cebulę i czosnek. Podsmaż aż się zeszklą (zajmie Ci to nie więcej niż 2 minuty).
Śmietanę osól i wymieszaj, wlej na patelnię i wsyp estragon. Mieszając podgrzej całość, włóż podsmażone piersi i jeszcze chwilę podduś.


Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatą z sosem winegret. A jak chcesz zaszaleć to białe wino uzupełni ten obiad znakomicie :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation