Kuchnia

Przepisy

Krem z pieczonego ziemniaka z łososiem

Składniki:
200 g filetów z Łososia Norweskiego
800 g ziemniaków
500 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietany kremówki
Sok z cytryny
2-3 łyżki masła klarowanego
Kminek mielony, gałka muszkatołowa mielona,
4 szt ogórków kiszonych
Koperek

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, obrane skórki z ziemniaka układamy na pergaminie, skrapiamy masłem rozpuszczonym, solimy i wstawiamy do piekarnika, do upieczenia. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, miksujemy na krem, dodając wywar z pieczonych łupin ziemniaków. Dodajemy śmietany dla uzyskania odpowiedniej kremowości. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem, solą, gałką muszkatołową i mielonym kminkiem. Do gotowego kremu dodajemy łososia pokrojonego w cienkie paski. Łosoś w gorącej zupie dojdzie nam doskonale. Będzie soczysty. Dekorujemy plasterkami lub kostką z ogórka kiszonego. Gałązki koperku do dekoracji i smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation