Kuchnia

Kuchnia

Makowiec

Składniki

Ciasto:
3 szklanki maki
150g margaryny
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
2 jaja
60g drożdży
1/2 szklanki letniego mleka
cukier waniliowy

Masa makowa:
500g maku
100g margaryny
3 jaja
3/4 szklanki cukru
100g mieszanych bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana)
olejek migdałowy

Przygotowanie:
Drożdże rozdrobnić, rozmieszać z cukrem 2 łyżkami mąki i łyżką mleka, rozczyn odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostałe składniki wymieszać ze sobą, margarynę uprzednio stopić i ostudzić, wymieszać całość z rozczynem, dokładnie wyrobić ciasto aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od rąk, gdy będzie za rzadkie dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Mak zalać mlekiem, zagotować, ostudzić i zmielić w maszynce. Margarynę utrzeć z cukrem doawac mak, jaja, bakalie i doprawić do smaku olejkiem migdałowym.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie po czym rozwałkować dość cienko na 3 prostokąty. Prostokąt posmarować makiem, zawinąć boki na centymetr i zwijać roladę, roladę od razu zawinąć dokładnie w papier do pieczenia niezbyt luźno, ale tak by ciasto nie mogło zbyt wiele wyrosnąć. Taką czynność wykonać ze wszystkimi powstałymi prostokątami. Rolady piec w temp ok 180 stopni przez 50 minut. Gotowe rolady polukrowac lukrem albo posmarowac polewą czekoladową.
LUKIER: 1 białko, 3/4 szklanki cukru pudru, sok z cytryny. Białko ucierac z cukrem pudrem i sokiem z 1/2 cytryny na jednolitą masę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation