Kuchnia

Słodkości, ciasta

Tarta czekoladowa z panna cottą i malinami
Składniki:
Kruchy spód kakaowy:
• 125 g masła
• 125 g cukru
• 1 łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
• 1 jajko
• 200 g mąki
• 35 g kakao
• około 1/4 szklanki mleka


Panna cotta:
• 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
• 1 i 1/2 szklanki mleka
• 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
• 1/3 szklanki cukru
• 1 cukier wanilinowy + opcjonalnie ziarenka z 1/2 laski wanilii
oraz około 500 g malin, cukier puder do posypania



Przygotowanie:
Masło z cukrem i wanilią umieścić w misce i miksować przez około 3 minuty (nie zmniejszać ilości cukru bo ciasto będzie za gorzkie), dodać jajko i miksować przez 1-2 minuty, następnie dodać przesianą mąkę oraz kakao i krótko zmiksować dodając trochę mleka do połączenia się składników w jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około godzinę do czasu aż ciasto stężeje. W międzyczasie przygotować panna cottę (przepis poniżej).
Tortownicę o średnicy 25 cm posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto rozwałkować na 4 mm placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia dodatkowo podsypanymi mąką. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć tortownicę, dno i 1 cm boków. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek o średnicy 4 mm o długości równej obwodowi tortownicy. Wałeczek ułożyć przy brzegu tortownicy dociskając i przycisnąć go do brzegów. Następnie przycisnąć go palcem do ciasta znajdującego się już w formie, tak aby do niego przylgnął.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka minut. Spód podziurkować dokładnie widelcem, raz koło razu i wstawić do piekarnika. Piec przez 19 minut i ostudzić.
Panna cotta: żelatynę namoczyć w kilku łyżkach mleka. Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i cukier wanilinowy, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia i mieszając całkowicie rozpuścić żelatynę. Szybko ostudzić np. przelać do zimnego naczynia i wstawić je do zimnej wody z lodem, od czasu do czasu zamieszać.
Na ostudzony spód wylać tężejącą panna cottę. Wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa będzie już prawie stężała, ale jeszcze miękka, ułożyć maliny i wstawić z powrotem do lodówki. Przed podaniem ocieplić tartę w temperaturze pokojowej i oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation