Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Aksamitne serniczki jagodowe

Składniki na 5 porcji:

2 szklanki twarogu sernikowego w wiaderku lub serków homegenizowanych śmietankowych

1 szklanka jagód

2 łyżki cukru (lub odrobinę więcej)

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżeczki żelatyny

3 łyżki wrzątku

Dodatkowo:

1 szklanka śmietanki kremówki 30%

3 czubate łyżeczki cukru pudru

można użyć 1 opakowania śmietnfixu

+ jagody/ borówki amerykańskie do dekoracji minimum 1 łyżka na każdy deser (im więcej tym lepiej).



Jagody zblendować z cukrem i przetrzeć przez sitko do miski, dodać sok z cytryny, serek i zmiksować całość.

W naczyniu z miarką odmierzyć 3 łyżki wrzątku (45 ml) i od razu wsypać żelatynę, energicznie mieszać, aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Lekko przestudzić ale jeszcze ciepłą, płynną żelatynę przelać do masy sernikowej i dokładnie zmiksować. Przelewać do przygotowanych szklanek/słoiczków/ lub pucharków. Z wierzchu zabezpieczyć folią spożywczą i wstawić do lodówki na czas tężenia (około 2 h minimum).

Ubić śmietankę, pod koniec dodać cukier puder przesiany przez sitko i jeszcze króciutko ubijać. Używając śmietanfixu- ubij śmietankę z cukrem zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu śmietanfixu. Rozłożyć bitą śmietnę na stężałe serniczki używając rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Na wierzchu nakładać po czubatej łyżce jagód/ borówek amerykańskich i podawać :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation