Kuchnia

Małe co nie co!

Francuskie ciasteczka z nutellą i truskawkami.

Składniki na około 20 sztuk:
1 opakowanie ciasta francuskiego na maśle (375 g)
pół słoiczka nutelli
100 g truskawek
cukier puder do oprószenia
posiekane pistacje do oprószenia, opcjonalnie

Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia).

Z ciasta wycinać duże serca, około 8 - 10 cm średnicy, foremką do ciastek. Przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na środek każdego serca nakładać pełną łyżeczkę nutelli i kilka plasterków truskawki.

Piec w temperaturze 220ºC przez 15 - 17 minut do złotego koloru. Przestudzić, oprószyć pudrem i posypać pistacjami, podawać.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation