Kuchnia

*** croissanty i ...

Oponki serowe


Składniki na ciasto (około 25 sztuk):

250 g maki pszennej
250 g półtłustego twarogu
1/3 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki rumu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki sody
szczypta soli


Lukier:

4 łyżki rumu
2 łyżki soku z cytryny
około 10 łyżek cukru pudru


Dodatkowo:

80 – 100 dkg smalcu lub 1 litr oleju


Ser rozdrobnić widelcem.

Mąkę przesiać z sodą i wymieszać z serem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, rumem i szczypta soli. Zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące dodać odrobinę mąki.

Cisto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Ciasto lekko rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanka wyciąć kółka o średnicy około 6 cm, a w środku kieliszkiem małą dziurkę. Pozostałe skrawki ponownie zagnieść i wyciąć kolejne oponki.

Przygotować lukier: do cukru pudru dodawać porcjami sok z cytryny i rum.

Smalec nagrzać w garnku do temperatury 175°C. Zrobić próbę tłuszczu, wrzucając kawałek ciasta, jeżeli wypłynie i szybko się zarumieni, można smażyć pączki. Oponki smażyć partiami, przez około 2 ½ – 3 minuty, przewracając w połowie pieczenia. Odkładać na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe oponki smarować lukrem lub obsypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation