Kuchnia

Smakowitości

Karmelowa tarta z bananami
składniki:
ciasto:
- francuskie
wierzch:
50g cukru pudru
400ml śmietany 12%
4 spore dojrzałe banany
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
dodatkowo:
orzechy do dekoracji
wiórki czekoladowe

1. Banany obieramy, każdy przekrajamy wzdłuż. Układamy owoce na cieście francuskim, skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do piekarnika na 20min. 2. Wsypujemy cukier i sok z cytryny do rondelka i podgrzewamy, aż się z karmelizuje. Dolewamy śmietany i gotujemy, i na małym ogniu ciągle mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby trochę przestygła.
3. Ostygnięte ciasto polewamy jeszcze ciepłą masą karmelową i wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła.

Dekorujemy płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation