Kuchnia

Bezglutenowo

Zdrowe Odżywianie: Dietetyczne Przepisy: Ciasteczka bez cukru, masła i glutenu

Zapraszam na pyszne ciasteczka osłodzone naturalną słodyczą owoców. Bazę stanowią bezglutenowe płatki jaglane - można je zastąpić również innym rodzajem płatków, np. gryczanymi czy owsianymi. Jeśli wybieramy płatki owsiane, a chcemy uzyskać ciasteczka bezglutenowe, na opakowaniu powinien znaleźć się symbol przekreślonego kłosa (wówczas mamy 100% pewność, iż nie są one zanieczyszczone glutenem z innych zbóż).


Składniki (na blaszkę, ok. 16 sztuk):
Banan - 2 dojrzałe sztuki
Suszone śliwki - ok. 60g
Płatki jaglane - 1 i 1/3 szklanki
Wiórki koksowe - 1/2 szklanki
Migdały - 3 łyżki

Sposób przygotowania:
Banany zmiksuj na gładkie puree - dodaj do nich posiekane śliwki i ponownie zmiksuj.
Migdały zmiksuj na drobne kawałeczki.
Wymieszaj wszystkie składniki.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj ciasto (łyżką lub rękoma) i formuj płaskie, okrągłe ciasteczka.
Ciasteczka piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut (w połowie pieczenia obróć na drugą stronę.

Wartość odżywcza jednego dużego ciasteczka:
Energia: 85 kcal
Białko: 1,9 g
Tłuszcz: 3,4 g
Węglowodany: 12,5 g
Błonnik pokarmowy: 2 g
Cholesterol: 0 mg

Ciasteczka z płatków jaglanych są dobrym źródłem:
Składników mineralnych: magnezu, cynku;
Witamin: E, B1, B2, B6;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation