Ogród

ciekawe rośliny

Morwa biała, - Morus alba,
Morwa biała to mniejsze drzewo pochodzące z Chin, które dorasta do ok 10m. Korona jest kulista i szeroka. Liście zielone, lśniące, jesienią przebarwiają się na żółto. Kwitnie w maju, kwiaty białe drobne.

Rośnie chętnie na prawie każdym gruncie, z wyjątkiem kamienistych i bagiennych, ale preferuje gleby urodzajne, żyzne, bogate w składniki pokarmowe i średnio wilgotne, doskonale czuje się na lessach i glebach piaszczystych.

Owoce morwy są bardzo smaczne, słodkokwaskowate, dojrzewają w sierpniu. Wyglądem przypominają podłużne jeżyny czy maliny, osiągają długość do 4 cm, są czerwonoczarne i niezwykle soczyste. Owoce zawierają cukry takie jak fruktoza i glukoza, kwasy (cytrynowy, jabłkowy), kwas foliowy, witaminy z grupy B, karoteny i witaminę C. Jest to również doskonałe źródło antocyjanów, pektyn i soli mineralnych.

Owoce morwy nadają się również na przetwory, są używane do ciast, tart, win i likierów. Wyciągi z morwy są stosowane w ziołolecznictwie już od dawna, korzenie wykorzystywano w chińskiej medycynie ludowej do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu. Liście morwy, zwłaszcza białej, stanowią jedyny pokarm jedwabników, z których kokonów uzyskuje się jedwab. Liście przydają się także do parzenia herbat, wspomagających odchudzanie oraz regulujących właściwy poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Oprócz właściwości leczniczych, morwa biała ma również wiele walorów ozdobnych. Jest doskonałym komponentem małych i średnich ogrodów. nadaje się do formowania miniaturowych drzewek bonsai. Bardzo dobrze reaguje na cięcie, szybko się zagęszcza przez co mozna z niej tworzyć orginalne owocowe żywopłoty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation