Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Moje Wypieki | Ciastka Amaretti
Składniki na około 100 ciastek:
340 g zmielonych migdałów
300 g cukru pudru, przesianego
4 białka
30 ml likieru amaretto (w zamian można dodać ekstraktu lub aromatu migdałowego)

Migdały wymieszać z przesianym cukrem pudrem.

Białka ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do nich zmielone migdały i cukier - powinna powstać gęsta, klejąca masa. Dodać likier i wymieszać.

Blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem. Masę migdałową przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskać na blaszkę malutkie ciasteczka (podczas pieczenia podwoją objętość); można również wykładać masę przy pomocy łyżeczki. Zwilżoną w wodzie łyżeczką przyklepywać ewentualne 'dziubki' powstałe na środku makaroników.

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 160ºC, do złotego brązu. Pieczone krótko - będą ciągnące i miękkie w środku; pieczone ponad 15 minut będą bardziej suche i chrupiące.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation