Kuchnia

PRZEKĄSKI, PRZYSTAWKI, KORECZKI

Muffinki na śmietanie z boczkiem, cebulą i szczypiorkem


Znakomite na obiad, śniadanie, kolację czy też jako przekąska. Wytrawna wersja muffinek zaspokoi głód na długi czas.

Ciasto jest lekkie, puszyste i delikatnie kremowe (zapewne przez śmietanę w składzie), co świetnie komponuje się z cięższymi dodatkami typu podsmażony boczek i cebula.


Składniki na 12 muffinek:

2 szklanki mąki pszennej (315 g)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka czosnku
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
szczypta soli
1 szklanka śmietany 18% (gęstej)
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 jajko
150 g boczku
1 duża cebula
pół pęczka szczypiorku


Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać.
Na patelni rozgrzać dosłownie parę kropel oleju i przesmażyć boczek. Już podsmażony przełożyć na talerzyk. Na tłuszczu, który się z niego wytopił przesmażyć cebulę, po czym dołożyć ją do boczku i odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
W dużej misce wymieszać suche składniki, zaś w mniejszej wymieszać trzepaczką mokre.
Powstały płyn wlać do miski z sypkimi składnikami i wymieszać. Ciasto będzie dość gęste, powstanie zwarta kula - najlepiej więc wyrabiać je ręką, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.
Następnie dodać do ciasta przesmażony boczek i cebulę. Po wmieszaniu tych składników, ciasto stanie się rzasze, już typowo muffinowe. Na koniec wsypać szczypiorek i połaczyć całość.
Ciasto wykładać do papilotek lub foremek silikonowych (do 3/4 wysokości). Piec 20-25 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation