Kuchnia

kuchnia

Babeczki misie - Przepis
Składniki:
Ciasto:
175g masła lub margaryny
120g cukru
4 jajka
220g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
4 łyżki nutelli
Masa budyniowa:
2 żółtka
250g masła
1 szklanka mleka (250ml)
½ szklanki cukru (100g)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
trochę kakao
Dodatkowo:
małe, okrągłe ciasteczka (u mnie mini delicje)

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Miękkie masła utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 0,5 min). Dodać nutellę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Miksować krótko tylko do połączenia składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. (Mnie wyszło 16 sztuk).
Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Część masy przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Namalować oczy i nos. Do reszty masy dodać kakao i udekorować resztę głowy.
Ciasteczka przeciąć na pół i wbić w masę.
Gotowe muffinki wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation