Inne

Brązy

Ti amo, amore mio – tiramisu

Składniki:

125g serka mascarpone

2 jajka

Szczypta soli

2 łyżki cukru

Biszkopty

1 porcja kawa espresso

2 łyżki wina marsalla

Kakao – do dekoracji

Przygotowanie:

1. Oddzielamy białka od żółtek.

2. Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

3. Dodajemy wino marsalla oraz w małych porcjach ser mascarpone. Ubijamy kilka minut, aż powstanie gęsta i gładka masa. Następnie odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

4. W międzyczasie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

5. Mascarpone wyciągamy z lodówki. Posługując się trzepaczką, powoli dodajemy pianę z białek do masy z mascarpone.

6. Na dno pucharków nakładamy 2 łyżki kremu

7. Biszkopty przez krótką chwilą moczymy w kawie i układamy na serowej masie w pucharkach.

8. Przykrywamy je kolejną warstwą masy i czynność 7-8 powtarzamy kilkukrotnie. Na wierzch kładziemy resztę kremu.

9. Schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.

10. Tuż przed podaniem posypujemy przesianym kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation