Kuchnia

Przepisy

Drezdeński sernik z walizy

Składniki:


Ciasto
350–400 g mąki
15 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
30 g masła
1 jajko
30 dag cukru/ksylitolu

Masa serowa
500 g sera białego (w kremowej masie)
2 jajka
120 g cukru/ksylitolu
skórka starta z 1 cytryny

Masa jajeczno-maślana
180 g masła
150 g cukru
4 jajka
4 łyżki mąki
1 łyżka ekstraktu waniliowego

około 100–150 g migdałów w płatkach

Ja ciasto drożdżowe mieszam w mikserze. Najpierw mieszam mąkę, jajko, cukier/ksylitol i roztopione masło, potem dodaję wymieszane w letnim, lekko osłodzonym mleku drożdże, które już zaczynają „pracować”. Mieszam dalej, aż ciasto będzie się odklejać od miski. Wyjmuję je i jeśli trzeba jeszcze odrobinę wyrabiam, przekładam do oprószonej mąką miski, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotowuję masę serową: cukier i jajka utrzeć do białości dodać skórkę z cytryny, wymieszać i stopniowo dodawać ser (idealną proporcją sera jest użycie 1/2 trzy razy mielonego sera twarogowego i 1/2 sera homogenizowanego). Przygotować masę jajeczno-maślaną: Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać ekstrakt waniliowy i jedno jajko. Wymieszać i pojedynczo dodawać pozostałe jajka. Na koniec dodać mąkę (jeśli masa wygląda na zważoną – użyć melaksera do rozbicia jej na gładką masę). Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm., wyłożyć nim dużą blachę, gęsto nakłuć widelcem. Na cieście rozsmarować masę serową, i następnie na masie serowej rozsmarować masę jajeczno-maślaną. Posypać wszystko płatkami migdałów. Piec w nagrzanym do 200–205°C piekarniku przez 25–30 minut. Sprawdzić patyczkiem i jeśli wychodzi suchy sernik jest OK.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation