Kuchnia

kulinarne inspiracje

Kolorowe ciasto kisielkowe przepis | Kotlet.TV
Składniki

200 g masła
4 łyżki mleka
4 jajka
1 szklanka cukru
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kisiel cytrynowy (ok. 70 g proszku)
1 kisiel wiśniowy
1 kisiel agrestowy
1/2 szklanka maku

lukier:

1 szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny

Moje porady

kisiel normalny ma ok. 70 , gdybyście chcieli wykorzystać takie małe "kubkowe" to trzeba dwa, by w sumie było ok. 70 g

« Szpryca do dekoracji ciast – jak wybrać
Pulpeciki zapiekane z ryżem »
80
Kolorowe ciasto kisielkowe
14 marca 2014 Ciasta biszkoptowe i babki Drukuj

Pyszne kolorowe ciasto kisielkowe, czyli pomysł dla tych z Was, którzy chcą zrobić proste i smaczne ciasto i zaskoczyć gości oraz bliskich. Zamiast barwników są tutaj barwniki kisielkowe (można kupić naturalne), więc każdy z Was nawet nie mając dostępu do kolorów może upiec takie kolorowe ciasto.

Ciasto jest trochę babkowe, ale nie suche, zaletą dodania kisielków jest również to, że ma fajny smak. Jakie dodacie smaki takie też będzie ciasto i za każdym razem możecie robić inaczej :) Jestem pewna, że Wam się spodoba i posmakuje a ja już czekam na zdjęcia Waszych kisielkowych ciast. W podobny sposób można też zabarwić biszkopt i zrobić tort tęczowy. Smacznego.

Zobacz także
Ciasto z jagodami
Ciasto z jagodamiSą takie ciasta, które smakują latem. Pamiętam, że zawsze czekało się na zbieranie jagód w lesie. A potem w kuchni, powstawały przepyszne rzeczy. Pierogi z jagodami, makaron, zupa jagodowa oraz oczywiście proste ciasto z jagodami. W zamrażarce staram się mieć choć jeden słoik jagód, by móc zrobić pyszne ciasto nawet, gdy sezon jagodowy dopiero przed nami.
Jaglane ciasto kokosowo-malinowe
Jaglane ciasto kokosowo-malinoweBezglutenowe ciasto, które bardzo polubicie! To zdrowsza wersja słodkiego wypieku, w dodatku szalenie smaczna. Jaglane ciasto kokosowo-malinowe będzie smakować i dzieciom i dorosłym. Do tej pory, gdy chciałam zrobić zdrowsze ciasto to sięgałam po mąkę razową (jak przy cieście z jabłkami). Dobre, ale nie każdemu dziecku podejdzie. Za to kasza jaglana ma konsystencję niemal identyczną, jak mąka (po upieczeniu).
Ciasto serce
Ciasto serceCiasto serce to świetny pomysł na danie "przez żołądek do serca" :) Jeśli szukacie czegoś na Walentynki lub chcecie zaskoczyć bliskich to gorąco je Wam polecam. Niewątpliwie to ciekawa alternatywa dla bardziej pracochłonnego red velvet cake. Za to jest wilgotne i po prostu mega smaczne.
Walentynkowe ciasto
Walentynkowe ciasto „Dama Kier”Pyszne ciasto z kremem, taka kostka śmietankowo-malinowo-kakaowa. Idealne na Walentynki oraz każdą inną okazję, gdy chcecie przygotować atrakcyjny wypiek. Walentynkowe ciasto "Dama Kier" nie jest trudne do zrobienia, a musicie przyznać, że wygląda cudownie. To biszkopt, bita śmietana i galaretka!
Przepis na Kolorowe ciasto kisielkowe
czas: 1 godzina
liczba porcji: forma keksowa ok. 25 cm
Składniki

200 g masła
4 łyżki mleka
4 jajka
1 szklanka cukru
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kisiel cytrynowy (ok. 70 g proszku)
1 kisiel wiśniowy
1 kisiel agrestowy
1/2 szklanka maku

lukier:

1 szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny

Moje porady

kisiel normalny ma ok. 70 , gdybyście chcieli wykorzystać takie małe "kubkowe" to trzeba dwa, by w sumie było ok. 70 g

Przepis na ciasto kisielkowe
Krok 1
Topię masło w rondelku, dodaję mleko oraz cukier i mieszam delikatnie. Odstawiam by przestygło.
Przepis na ciasto kisielkowe
Krok 2
Pianę ubijam z białek, dodaję żółtka, masę maślaną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę. Delikatnie wszystko łączę.
Przepis na ciasto kisielkowe
Krok 3
Dzielę na cztery części. Do jednej dodaję kisiel różowy, do drugiej suchy mak, do trzeciej kisiel żółty i do ostatniej zielony. Bardzo (!) delikatnie mieszam.
Przepis na ciasto kisielkowe
Krok 4
Wylewam do foremki kolejno kolory (bez znaczenia jak). Ja dałam żółty, zielony, makowy, różowy.

Przepis na ciasto kisielkowe
Krok 5
Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 45 minut do suchego patyczka (zawsze warto sprawdzić zawsze). Po wystudzeniu dekoruję lukrem (wymieszany sok cytrynowy z pudrem). Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation