Kuchnia

Małe co nie co!

Ciasto z jagodami.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
4 jajka, temp. pokojowa
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szklanki oleju
1 1/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (zamiennie mąką ziemniaczana)
szczypta soli

DODATKOWO:
150 g jagód lub borówek
1 łyżeczka mąki tortowej
cukier puder do oprószenia

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera na średnie i stopniowo wsypujemy cukry. Miksujemy przez ok 3 min. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy stopniowo żółtka i wlewamy powoli olej. Mąkę i proszek przesiewamy w kilku partiach do ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy po każdym dodaniu, aby jak najmniej opadła piana. Formę o wym. 24×24 cm lub mniejszą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Jagody oprószamy łyżeczką mąki, mieszamy i wykładamy na wierzch. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation