Kuchnia

Przepisy kulinarne

Tagliatelle dyniowe z sosem czekoladowo-orzeszkowym z ciasteczkową posypką
Składniki

pół tabliczki czekolady karmellove z solonymi orzeszkami E.Wedel
4 ciasteczka Amerykanki E.Wedel
100 g dyni
1 jajko
400 g mąki pszennej
2 łyżki wody
kora cynamonu, ząbek czosnku, gwazdka anyżu, chilli, oliwa, sól
80 ml śmietanki 30%
160 ml mleka tłustego
1 łyżka masła orzechowego
1/4 łyżeczki cynamonu mielonego
Dynię obieramy i kroimy w małą kostkę. Blaszkę wykładamy pergaminem i wrzucamy dynię. Do pieczenia dyni dodajemy kawałek kory cynamonu, ząbek czosnku rozgnieciony razem z łupinką, gwiazdkę anyżu i szczyptę chilli. Kropimy oliwą i pieczemy w 180 stopniach około 40 min, aż dynia będzie bardzo miękka.
Krok 2:

Po upieczeniu dynię miksujemy na mus usuwając wcześniej przyprawy. Do musu dodajemy wodę, jajko, sól i mąkę (ciasto musi być dość twarde, więc w razie konieczności dosypać więcej mąki). Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy bardzo cienko i przekładamy przez maszynkę do makaronu. Jeżeli nie mamy maszynki to tniemy ciasto na paski o szerokości 1 cm. Makaron układamy na ściereczce luźno żeby się nie skleił i trochę podsuszamy.
Krok 3:

W rondelku podgrzewamy śmietankę i mleko, dodajemy połamaną czekoladę i masło orzechowe, doprawiamy solą i cynamonem mielonym, gotujemy aż sos zgęstnieje. Gotujemy wodę na makaron solimy i dodajemy łyżkę oliwy, wrzucamy makaron i gotujemy ok. 5 min (domowy makaron gotuje się krócej niż zwykły).
Krok 4:

Ugotowany makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy kruszonymi ciasteczkami. Makaron najlepiej smakuje z lampką czerwonego wina:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation