Kuchnia

kulinaria

Meksykański król imprezy,
Składniki:
500 g pieczarek,
500 g mięsa mielonego,
2 czerwone cebule,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
pół główki sałaty lodowej,
4 pomidory,
200 g sera żółtego,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka czerwonej fasoli,
0,5 l gęstego jogurtu naturalnego,
6 łyżek majonezu,
paczka chipsów tortilla,
papryka ostra,
pieprz,
sól.

Przygotowanie:
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso mielone podsmażamy z odrobiną tłuszczu na patelni. W połowie smażenia dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku przyprawami. Przed końcem smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Następnie mięso studzimy.
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy je na masełku.

Sałatkę układamy warstwowo.
Na spód dużej miski układamy porwaną sałatę lodową.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i układamy na sałacie.
Na pomidory kładziemy wystudzone mięso, a na mięso pieczarki.
Na pieczarkach układamy odsączoną z zalewy kukurydzę, a następnie fasolę.
Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
Ser ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w zapałki. Posypujemy nim sałatkę.
Z chipsów układamy koronę, a resztę kruszymy posypując sałatkę.
Sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin do przegryzienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation